Culori linistitoare pentru casa ta

Un spectru de culori linistitoare pentru suflet ar putea fi exact ceea ce ai nevoie pentru a reimprospata atat casa, cat si mintea.

Alegerea culorilor vopselei pentru casa poate fi o problema agonizanta; a te angaja in culoare te poate face sa simti ca si cum te-ai picta literalmente intr-un colt, care, daca cauti cu disperare o paleta de nuante linistitoare pentru casa, se poate simti ca un cosmar chinuitor si ironic. Nimeni nu vrea sa fie nelinistit in alegerea unei culori atunci cand ar trebui sa aiba efectul opus.

Avand in vedere aceasta situatie problematica, Suzy Chiazzari, fondator si director al Institutului de terapie coloristica si design holistic Iris, a oferit sfaturile sale despre cum sa alegi o multime de culori linistitoare pentru casa. Deoarece pe cat de important este sa gasesti culori de vopsea care potolesc anxietatea, este la fel de important sa obtii culoarea pe care o iubesti, sa poti trai si sa te mentina revigorat.

Apartament din Paris fotografiat de Yannick Labrousse. Arhitectura interioara de Marine Delaloy si Paula Alvarez de Toledo la Jaune.

Apartament din Paris fotografiat de Yannick Labrousse. Arhitectura interioara de Marine Delaloy si Paula Alvarez de Toledo la Jaune.

„Culoarea este o forma non-verbala de comunicare pe care o folosim pentru a exprima cine suntem”, spune Chiazzari. „Toti suntem indivizi si reactionam la culoare diferit in functie de experientele noastre, cultura, varsta si sex, asa ca trebuie sa fim atenti la preferintele noastre de culoare.”

Remarcand faptul ca practica terapiei prin culoare, considera lumina si culoarea un cadou din natura care ne imbogateste viata si ne afecteaza starea de spirit, Chiazzari explica ca este intelept sa nu desconsideram cat de importanta poate fi selectarea unei culori pentru spatiul nostru. Toate acestea sunt deosebit de raspandite acum că 2020 ne-a obligat sa ne reevaluam casele si modul in care traim si sa ne bucuram de aceste spatii.

„Culoarea afecteaza toate functiile noastre principale, precum si starile noastre de spirit si emotiile, astfel incat are un efect profund asupra gandurilor si comportamentului nostru”, continuă Chiazzari, adaugand: „Terapia culorilor te ajuta sa descoperi ce nuante te fac sa te simti confortabil si fericit. Schemele de culori din carti si reviste pot fi inspirationale, dar este mult mai bine sa fii inconjurat de culori pe care le iubesti. ”

7491ecff7799bfab4f3505125d506b3a.jpeg

Mai intai, stabileste ce doresti de la o culoare de vopsea

„Cu totii reactionam diferit la culoare, dar exista unele efecte universale si, in studii, majoritatea oamenilor considera ca tonurile reci al spectrului - verde, albastru, violet - este cel mai calmant mental, dar neutrele si pastelurile calde sunt linistitoare emotional, ”Explica Chiazzari, avertizand ca este important sa evalueze dimensiunile, lumina si tonul fiecarei camere inainte de a pleca la consumabile.

„Cand va decideti asupra unei scheme de culori, trebuie sa luati in considerare dimensiunea si orientarea camerei, starea de spirit sau atmosfera pe care doriti sa o creati si, de asemenea, orice nevoi speciale ale persoanelor care vor folosi spatiul”, continua Chiazzari. Aceasta inseamna sa faci un bilant cu privire la cat de linistitoare va fi o culoare in orice moment al zilei si al noptii, modul in care iluminarea va afecta spatiul, modul in care utilizati spatiul si modul in care mobilierul sau arta dvs. vor sta de asemenea impotriva noii culori.

ccd1668979201f838444e68efe24b229.jpeg

Culori de luat in considerare pentru intreaga casa

Daca te gandesti sa revopsesti interiorul casei pentru a reimprospata lucrurile, dar doresti ceva calmant ai neutru care sa serveasca intreaga casa, Chiazzari recomanda „tonuri proaspete, usoare si reci, cum ar fi aqua, verde sparanghel sau verde frunze pal, care functioneaza bine cu o gama de tonuri neutre” si ajuta la detensionarea mintii.

Gandeste out of the box despre aplicarea acestor nuante in casa ta si ia in considerare spalarea podelei intr-un verde linistitor si racoritor sau pictarea dulapurilor de bucatarie in nuanta palida. Lasa neutrele precum coaja de ou, in, alabastru si ovaz sa ancoreze aceste culori.

Culori de luat in considerare pentru un living

Pentru zonele de living sau camera de familie, Chiazzari cere sa determini ce „aspect al vietii doresti sa calmezi” inainte de a ajunge la pensula: „Culorile linistitoare fizic ar putea fi toate nuantele de albastru, de la pal la cel mai adanc indigo”. spune designerul de interior holistic, adaugand ca „culorile linistitoare din punct de vedere emotional includ tonuri roz, piersici si liliac, in timp ce [culorile] linistitoare mental includ fildes, taupe, crem si verde”.

Bineinteles, camera de zi este un spatiu in care petrecem mult timp, asa ca Chiazzari recunoaste ca o culoare poate deveni invechita rapid, asa ca recomanda sa variezi tonurile culorii pe care o selectezi de la luminat la intunecatat si adaugand „culorile de accent pentru a face o camera de zi sa se simta primitoare si vie.”

fd3404a92b3f843fb08a7b4237aa0a1b.jpeg

Culori de luat in considerare pentru un dormitor

Dormitoarele necesita putina ingrijire si atentie suplimentara pe masura ce incepem si terminam zilele aici: „Aveti un ton mai inchis la capul peretelui patului, deoarece acesta imită noaptea si va ajuta sa dormiti, dar un ton mai deschis la cald in restul camerei asigura-te ca te trezesti simtindu-te revigorat si alert ”, recomanda Chiazzari.

Daca un ton izbitor ca un albastru prusac sau gri, un vin profund sau un verde de padure pare prea mult, incerca o tablie de culoare inchisa pentru a avea o senzatie de viata cu o culoare indrazneata. Restul camerei, dupa cum mentioneaza Chiazzari, poate fi spalat intr-un ton mai primitor, cum ar fi piersica, magnolia, untul sau caprifoiul.

42cc7a22c5e10c005c62a8eb2cfc7cdc.jpeg

Culori de luat in considerare pentru o baie

Baile sunt zone in care iti poti depasi cu siguranta limitele, pastrand in acelasi timp lucrurile atat calme, cat si racoritoare. Un grup sanitar, de exemplu, poate fi un loc pe care preferi sa il utilizezi exclusiv pentru relaxare si sa fie exclusiv pentru aceasta utilizare. Daca acesta este cazul, Chiazzari sfatuieste sa alegi tonuri reci, dar sa pastrezi lucrurile proaspete cu un tapet sau placi de deosebite.

„Neutrele precum albul, cremul, bejul, combinate cu accente dintr-o culoare mai vibranta pastreaza intotdeauna o baie proaspata, dar prietenoasa”, spune Chiazzari. Baile de familie, in special cele cu dus sau camerele mai mici, pot servi mai bine ca spatii revigorante. Daca acesta este cazul, alege o paleta care sa fie mai stralucitoare si mai calda - gandeste-te la galben, portocaliu sau chiar la nuante violet.

Culori de luat in considerare pentru un birou la domiciliu

Este un spatiu care se simte cu atat mai important acum si, cu siguranta, merita o noua mana de vopsea dupa orele pe care le-ai petrecut (si vei continua sa le petreci) acolo, acum ca munca de acasa este ceva obisnuit. „Oamenii creativi pot prefera un mediu revigorant, cu o mulțime de culori vibrante, dar persoanele care lucreaza concentrat pot prefera ceva mai putin distractiv”, explica Chiazzari, mentionand ca rosul si portocaliul sunt nuante de evitat, deoarece sunt „stimulatoare fizic si te pot face sa te simti obosit sau chiar iti da dureri de cap dupa un timp. ”

Ceea ce recomanda Chiazzari este sa eviti cliseele de birouri comerciale si sa selectezi nuante care „iti pun in evidenta personalitatea si iti sustin abilitatile si talentele”. Daca lucrezi cu multe referinte, o nuanta care actioneaza ca o panza goala - gri, crem, taupe sau chiar galben buttermilk - nu iti va distrage atentia, dar te va sustine in continuare.

Cei care doresc o stimulare linistitoare, mai ales daca restul casei este destul de neutru pot opta sa se distreze cu culoarea. Un strop de pastel sau tonuri calde de roz, se spune ca ajuta la concentrare si chiar imbunatateste concentrarea. In sens invers, un albastru sau un verde indraznet poate creste productivitatea si te poate face sa te simti meditativ.

Fotografiat de Ross Honeysett. Din casa unui filantrop din Sydney plina de arta, carti si mobilier iconic.

Fotografiat de Ross Honeysett. Din casa unui filantrop din Sydney plina de arta, carti si mobilier iconic.

Articol Vogue Living tradus si adaptat.

Adina

Bringing sunshine, one design project at a time ☀️

Previous
Previous

Deco Days 2021

Next
Next

#SundazedCrush: Georges Store